Zoals experts uitleggen, is de natuur vooral goed als we het op sensuele niveau kennen. Daarom is onderdompeling in de realiteit echt van onschatbare waarde.

Karl Gustav Jung geloofde dat het natuurlijke leven een “voedzame grond van de ziel” is. Moderne onderzoekers zijn hier ook van overtuigd. We krijgen steun van de natuur, zelfs als we ons in onze verbeelding tot haar wenden.

“De natuur is magie”, zegt psycholoog Inna Chirkova, die natuurlijke beelden gebruikt bij het werken met klanten. – Als kind waren wij, die onszelf voor ons voorstellen, verrijkt met hun vaardigheden. Voor volwassenen spelen de meesten van ons geen helden, maar iedereen kan de prachtige wereld van de natuur betreden en de kracht, de warmte en wijsheid van zijn inwoners doorgeven “.

En toch is het moeilijk om een ​​directe ontmoeting met de natuur door de natuur te vervangen

“De beste manier is om echt, en niet virtuele onderdompeling te zijn”, zegt Alix Coske, die wetenschappelijk onderzoek leidt naar milieupsychologie aan de universiteit van Montpellier. – Direct fysiek contact met de natuur is nuttiger dan indirect: kleur, geuren van humus, borstels vogels, geritsel van gebladerte, wind van wind in bomen, tot de schors waarvan je kunt aanraken … “

Deze polyfone ervaring verzadigt alle zintuigen, laat in de ziel een onuitwisbare indrukken en wordt lange tijd herinnerd. Ervaring dat wij zelf en onze kinderen nodig zijn. “We zijn niet tevergeefs zeggen” Nature Boezom “, merkt de perinatale en familie -psycholoog Olga Agafonova op. – Dit is een bron van leven. We zijn allemaal inheemse kinderen van de natuur

https://www.cafemyfelix.at/2015/01/04/2nd-london-location/

. En ze is net zo genezing voor ons als moederliefde “.

In het land

een. Geaard

Het handhaven van sterke banden met de natuur begint bij onszelf. Olga Agafonova biedt een oefening: wanneer je de stad ontdekt, loop dan rond de grond, luister naar je gevoelens op het niveau van niet alleen het lichaam, maar ook naar de ziel. Stop op de plaats waar u langer wilt staan.

Grond – Druk de voeten strak op de grond, voel hoe vol vertrouwen en betrouwbaar je staat. Sluit je ogen, houd je balans vast. Haal diep adem en voel de energie je vullen. Maak dan een lange krachtige uitademing, ontspan het bovenlichaam, raak de benen een beetje aan en stel je voor hoe emotionele en fysieke stress achterblijft met uitademing.

Probeer alle zintuigen te gebruiken: luister naar het geritsel van gebladerte, het gemompel van de stroom, voel de lucht op de huid

Als er een verlangen is en het weer toestaat, kan de oefening op blote voeten worden uitgevoerd, dan zal het contact vollediger zijn. In deze positie blijven, neem zoveel ademhalingen en uitademingen als je wilt. U zult zich voelen wanneer de oefening kan worden voltooid.

De betekenis is, legt de psycholoog uit om diepe ontspanning en een nieuwe toename van energie te bereiken. Wanneer we contact maken met de natuur, is er een uitwisseling van energie-, chemische en elektrische stromen, wat erg goed is voor de gezondheid.

2. Sorzers of the Stars

Observatie van de sterrenhemel maakte te allen tijde een sterke indruk op een persoon en herinnerde hem aan een diepe relatie met het universum. Olga Agafonova adviseert om op een vloerkleed of hangmat te liggen en de hele hemel boven zijn hoofd te bedekken. Stel je voor dat je bent overgebracht naar een tijdperk waarin de mensheid werd geleid door de sterren, met geen andere navigatiemethoden. Toen waren mensen dichter bij de natuur, en hun manier van leven was anders.

Popantize wie zou je zijn als je op dat moment leefde. Waar zou je wonen? Wat heb je gedaan? Wat ze aten? Met wie ze spraken? Misschien heb je veel gereisd? Of af en toe het huis verlaten, op weg naar naburige steden? Te voet of op een paard rijden? In elk geval zou de sterrenhemel je helpen het juiste pad te vinden.

“Met deze oefening kan niet alleen de natuur raken, maar ook om jezelf te leren kennen: in het onbewuste kijken, de verlangens en dromen ontdekken die nog niet eerder zijn gedacht,” voegt de psycholoog eraan toe.

Het is niet nodig om het alleen te vervullen, je kunt verhalen samenstellen met geliefden, dan krijg je een plot met verschillende lijnen. Dit is ook nuttig voor kinderen: dergelijke klassen ontwikkelen verbeelding en figuratief denken, verrijken de woordenschat, breiden de horizon uit en versterken kinderen-kindrelaties.

3. Los op in het geluid van water

Gemiddeld met 70% komen we uit het water. Stormy streams doen ons alles vergeten en dompelen ons onder in contemplatie. Er is een speciale Japanse takigyo -ontspanningstechniek – meditatie in een zittende houding onder een waterval.

“We kunnen gaan zitten of liggen aan de oevers van de rivier, het meer of de zee en ons water voorstellen, zijn koers associëren met de verloop van bloed in onze aderen”, zegt Zwitserse ecopsycholoog Michelle Maxim Egger. – Het geluid van water draagt ​​bij aan een diepe interpenetratie van natuurlijke systemen. Imagined, in combinatie met het onbewuste, in overeenstemming met de archetypen van Jung, zal naar de oppervlakte komen en ons eraan herinneren dat de natuur niet alleen in de buurt is, maar ook in onszelf, we maken er deel van uit “.

vier. We communiceren met een boom

Deze oefening is geschikt om op te treden voor een wandeling in het bos. “Leg je handen op je lichaam en verwijder ze dan langzaam”, beveelt Michelle Maxim Egger aan. – Je zult een gevoel hebben van warme aangename tintelingen in de vingers en handpalmen. Breid de ruimte uit, handhaven de gevestigde energieverbinding “.

Kies dan een boom en doe hetzelfde: pak hem, voel het – en verwijder langzaam je handen. “Dus je zult een verband met hem leggen en zijn trillingen voelen”, legt de ecopsycholoog uit. Dit kan in de stad worden gedaan.

In de stad

een. We observeren

In de stad is de natuur overal te vinden, maar we merken het gewoon niet op. In vierkanten kun je op het gras liggen, in het struikgewas van struiken klimmen of zien hoe insecten zweren aan de voet van bomen. Moge uw kinderen blij zijn met de kolonie mieren of het vliegen van Gods koeien, zegt Olga Agafonova. Je kunt naar het stadspark komen, kegels, stokken, bladeren, bladeren maken en een vaartuig van natuurlijke materialen maken over elk onderwerp. Hierdoor kunt u vanuit een andere hoek naar de natuur kijken en de verbeelding ontwikkelen.

2. We stelen dieren

Er is niets fascinerend en rustgevender dan het zachte en warme dierenhaar, zegt Olga Agafonova. Wanneer ze een hond, kat of konijn streven, ontwikkelt dit de zintuigen en vergemakkelijkt het contacten met de omgeving en mensen.

Diertherapie (“dierenbehandeling”) heeft geen invloed op kinderen, maar ook voor volwassenen. Als het echter genoeg is voor kinderen om een ​​spinnende kat of vriendelijke hond te knuffelen om te ontspannen en positieve emoties te krijgen, dan zullen volwassenen de gebruikelijke huisdieren niet altijd verrassen.

In dit geval komen paarden te hulp van mensen in de stad. In bijna elke stad en de omgeving zijn er veel stallen waar je met paarden kunt komen chatten. Tegelijkertijd is het niet nodig om rijlessen of hippotherapielessen te volgen. Als u niet wilt of bang bent om op de rug van het paard te zitten, dan is de nijlpaard geschikt voor u – dit is een relatief nieuwe richting in dierherapie, het is gebaseerd op contact met het paard op emotioneel niveau.

Communicatie met paarden verlicht psycho -emotionele stress, helpt zich beter te voelen, vertrouw jezelf en de wereld om je heen

“Als je het geluk hebt om te komen waar, naast paarden, er nog steeds schapen, geiten en konijnen zijn, dan is dit dubbel geluk,” gelooft de psycholoog, “. – Interactie met deze dieren geeft ook het therapeutische effect “.

3. We fokken de tuin thuis

“Regelmaat is veel belangrijker dan individuele, nog meer memorabele afleveringen van contacten met dieren in het wild,” voegt Alix toe aan Coske. Het is beter om te onthouden wat onderdeel is geworden van het dagelijks leven, zoals de natuur, die we elke dag thuis observeren.

Begin met kieming van bonen in watten. Je kunt wortelen, tomaten, basilicum of munt op het balkon planten en zien hoe ze zullen groeien. Alix Coske suggereert: “Leer de kinderen om met planten te praten: ze zijn tenslotte zeer vatbaar voor hoe ze hen behandelen”.

vier. We zetten de verbeelding aan

Soms worden we moe dat er geen kracht is om bij het dichtstbijzijnde park te komen. In dit geval stelt psycholoog Inna Chirkova voor om zich tot de verbeelding te wenden: “Stel je een hoek van de natuur voor waarin je zou willen zijn. Voer het in. Overweeg zorgvuldig alles, probeer geluiden te horen. Wat ruikt je voelt? Wat voelt uw huid aanvoelen?? Luister naar jezelf. Wat wil je nu doen? Stel je voor dat je het hebt gedaan. Hoe de natuur met u omgaat? Wat zou je meenemen, deze hoek verlaten? Dat hij je zal herinneren?””

De natuur kan ons helpen moeilijkheden op te lossen, gaat de psycholoog verder. Wanneer de situatie een doodlopende weg lijkt, vergelijkt u deze staat met elk fenomeen in de natuur: tsunami, rockfall … bedenkt verschillende manieren van redding. Daarna kun je een soortgelijk algoritme vinden om het probleem in het echte leven op te lossen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.